- Jet Cap Baca Sistemleri
Jet-cap ve Davlumbaz sistemleri
- Evaporatif Soğutma Sistemleri
Evaporatif Soğutma sistemi
- Perfore ( Delikli Sac )
Dünya üzerindeki tüm canlıların yaşamını olumsuz yönde etkileyen hava kirliliği, diğer ekosistemlerin işleyişini de sekteye uğratmaktadır. Elektrostatik filtre ile hava kirliliğinin önüne geçilmeye çalışılmaktadır.
Endüstriyel firmaların üretim, taşıma ve depolama aşamalarında filtreleme işleminden yararlanmaması, hava kirliliğinin başlıca nedenlerinden biridir. Enerji üretimi sırasında havayı kirletecek pek çok zararlı madde de ortaya çıkmaktadır. Firmalar, bu zararlı maddelerin atmosfere ulaşmasını engellemek, sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturmak, havanın kalitesini yükseltmek ve havanın içerisinde bulunan toz ve partikülleri kısa süre içerisinde ortadan kaldırmak için elektrostatik filtre kullanmaktadır
Firmalar elektrostatik filtre uygulaması yöntemiyle hava kirliliğini önlemeye çalışmaktadır. Elektrostatik filtrenin ne olduğuna ne işe yaradığına, nasıl çalıştığına, avantajlarına, bakımının nasıl yapıldığına ve fiyatlarına makalemizin devamından ulaşabilirsiniz.
Elektrostatik filtre, hava ve gaz içerisinde bulunan, içeriği ile hava kirliliğine neden olabilecek partikülleri hapseden filtre sistemidir. Hava ve gaz içerisine elektrik yükü uygulanır ve zararlı partiküllerin bu yüklere yapışması sağlanır. Hava, zararlı partiküllerden ayrıldığında atmosfer için zarar teşkil etmeyecek hale gelir.
Elektrostatik filtre içerisinde bulunan elektrotlar, pozitif ve negatif yüklere sahip olduğu için zararlı maddeleri kendisine kısa süre içerisinde çekebilmektedir. Hava içerisinde yüksek gerilim oluşturulduğunda zararlı partiküller elektrotlara yaklaşır. Bu yöntem ile temiz hava elde edilir.
Elektrostatik filtrenin çalışma prensibi şu şekildedir:
1. Yükleme: Filtrasyon aşamasına geçilmeden önce kirli havaya yüksek gerilim uygulanır.
2. Yakalama: Kirli havaya uygulanan yüksek gerilim, hava içerisindeki partiküllerin ayrıştırılmasını sağlar.
3. Toplama: Partiküller toplama elektronlarında biriktirilir
4. Temizleme: Partiküller belirli bir süre bekletilir. Bekletilirken partiküllerin temizliği ve bakımı yapılır. Bu yöntemle filtrenin daha uzun süre verimli bir şekilde çalışması sağlanır.
Elektrostatik filtre uzun süre yüksek verimle çalışmaktadır. Oldukça küçük partiküller bile elektrostatik filtre ile yakalanabilmekte ve kaliteli bir hava oluşturulabilmektedir. Diğer filtre sistemlerine kıyasla daha az basınç uygulayarak zararlı maddeleri hapsedebilen elektrostatik filtre, enerji tasarrufu sağladığı için firmaların tarafından daha çok tercih edilir.
Belirli periyotlarla bakım ve onarım işlemleri yapıldığında elektrostatik filtre uzun süre sorunsuz bir şekilde hizmet verir. Elektrostatik filtrenin geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır. Klima sistemleri, havalandırma sistemleri, hava arıtma sistemleri ve buna benzer pek çok alanda elektrostatik filtre kullanılmaktadır.
Elektrostatik filtreyi oluşturan malzemeler geri dönüştürülebilir ve onarılarak tekrar kullanılabilir. Bu da elektrostatik filtrenin çevreye olan zararını minimuma indirir. Elektrostatik filtre, diğer filtreler gibi sık olarak bakıma ihtiyaç duymaz. Bu da firmaların maliyetini azaltır.
Elektrostatik filtrenin yüksek performansta çalışabilmesi için belirli periyotlarla bakım ve onarım işlemlerinden geçirilmesi gerekmektedir. Bu bakım ve onarım işlemi maliyetli olduğu için elektrostatik filtrenin dezavantajları arasında sayılabilir. Bir diğer dezavantaj da elektrostatik filtrenin yüksek gerilimle çalışması ve elektrik enerjisi tüketmesidir.
Elektrostatik filtrenin belirli periyotlarla bakımdan geçirilmesi hem filtrenin daha yüksek performansta çalışmasını sağlar hem de firmalara daha uzun süreli kullanım imkânı verir. Elektrostatik filtrenin bakımına başlanmadan önce filtrenin güç kaynağına olan erişimi kesilmelidir. Filtre içerisindeki elektrotlar bez yardımı ile, filtre yüzeyi ise hava akımı ile temizlenir.
Filtre yüzeyi partiküllerden arındırıldıktan sonra filtre elemanları kontrol edilir. Elektrostatik filtre sistemi güç kaynağına yeniden bağlanılır. Elektrostatik filtre sisteminin yüksek performansta çalışması ve uzun süre kullanılabilmesi için bu işlemlerin tümünün bir plan dahilinde belirli süre zarfında tekrarlanması gerekir.
Elektrostatik filtre, daha temiz ve kaliteli hava üretmek için çoğu sektörde kullanılmaktadır. Endüstriyel tesislerde, sağlık sektöründe, gıda ve içecek sektöründe, enerji üretim tesislerinde ve laboratuvarlarda elektrostatik filtreden yararlanılmaktadır.
Elektrostatik filtrenin bazı alanlarda kullanılması risk ortamı yaratabilmektedir. Elektrostatik filtre, patlayıcı ve yanıcı gazların bulunduğu alanlarda, yüksek sıcaklığın bulunduğu alanlarda, kimyasal ve zararlı maddelerin bulunduğu alanlarda, yüksek nem miktarı bulunan alanlarda, elektrik yükleri cihazlara zarar verebileceği için hassas elektronik cihazların bulunduğu alanlarda ve yüksek partikül yoğunluğuna sahip olan ortamlarda kullanılmamalıdır
Elektrostatik filtrenin ne kadar elektrik harcadığı, filtrenin çalışma süresine, kullanım koşullarına ve filtrenin boyutuna göre değişiklik göstermektedir. Büyük endüstriyel firmalar, ihtiyaçlarını karşılamak için daha büyük filtreler tercih etmekte ve bu filtreleri daha uzun süre kullanmaktadır. Bir genelleme yapmak gerekirse standart bir elektrostatik filtre, bir saat içerisinde 100 watt elektrik harcar.
Elektrostatik filtrenin kullanım ömrü, belirli aralıklarla bakım yapılıp yapılmadığına, filtrenin tasarımına ve buna benzer faktörlere bağlı olarak değişir. Elektrostatik filtrenin dayanıklı ve kaliteli malzemeler kullanılarak üretilmesi, hem filtrenin daha uzun süre çalışmasını hem de performansını sürekli olarak maksimum düzeyde tutmasını sağlar.
Firmaların kullanım prensipleri de elektrostatik filtrenin kullanım ömrünü etkileyen faktörler arasındadır. Kullanım koşullarına dikkat eden, gerekli durumlarda bakımını ve onarımını yaptıran firmalar, elektrostatik filtreyi 10 yıla kadar kullanabilmektedir.
Kullanma talimatları dikkate alınmadığında elektrostatik filtrenin bazı çevre sorunlarına neden olduğu görülmektedir. Elektrostatik filtreler, tozları ve kirleri yüksek gerilimle çalışarak yakalarlar. Bu süreçte gerilimin sürekli yüksek olması ozon gazının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Ozon, solunması durumunda insan sağlığını tehlikeye atabilecek potansiyele sahiptir.
Elektrostatik filtrenin yüksek enerjiyle çalışması, çevreyi olumsuz yönde etkileyen faktörler arasındadır. Elektrostatik filtre dikkatli kullanılmadığında ve filtre yüzeyi doygunluğa ulaştığında filtreler dışarıya toz atabilmektedir. Bu toz çevre kirliliğine neden olur.
Elektrostatik filtrenin belirli periyotlarla bakım ve onarım işlemlerinden geçirilmesi ve bu işlemlerin bir uzman tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Bakım ve onarım işlemlerinin doğru bir şekilde yapılmaması ve atık filtrelerin uygun şekilde ortadan kaldırılmaması çevre sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Elektrostatik filtrenin içerisinde yer alan filtre malzemeleri ve temizleme kimyasalları, atık haline getirildiğinde çevre sorunlarına neden olabilmektedir.
Elektrostatik filtre fiyatları her geçen gün daha fazla firma tarafından merak edilmektedir. Firmalar elektrostatik filtre fiyatlarını öğrenmek için internette araştırma yapmaktadır. Elektrostatik filtre fiyatları, satış yapan firmaya göre değişiklik göstermektedir. Sizler de elektrostatik filtre fiyatları konusunda bilgi almak istiyorsanız bizi arayabilir, görüşmemiz sırasında elektrostatik filtre ile ilgili sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
Yedi Eylül Mahallesi 5528 Sokak,
No: 69/3 Torbalı / İZMİR
Copyright © 2021 Venio Agency